Charakteristika onemocnění
Co je to stomie?
Stomie je uměle chirurgicky založeným vyústěním tlustého střeva, tenkého střeva nebo močovodu. Stomie se zakládá dočasně pro odlehčení činnosti orgánu například při hojení po operacích, nebo trvale. Stomie je kruhového či oválného vzhledu s červenorůžovou barvou.
Stomie je vytvořena při zánětlivém nebo nádorovém onemocnění trávicího traktu nebo po úrazech. Stomie patří mezi operace, které zachraňují a prodlužují život.
Stomie dělíme podle typu vývodu na tři základní typy - kolostomie, ileostomie a urostomie. Stomie mohou být buď dočasné (vytvořené na omezenou dobu) nebo trvalé.
Zažívací ústrojí se skládá z jícnu, žaludku, tenkého a tlustého střeva a konečníku. V tenkém střevě probíhá trávení a vstřebávání živin do krve. Tenké střevo je pro život nezbytné a v případě nutnosti je možné operativně odstranit jen jeho část.
Tlusté střevo slouží hlavně ke vstřebávání vody, a to hlavně v jeho pravé polovině. V levé polovině a v konečníku se hromadí stolice před vyprázdněním. V pravé polovině je tedy obsah střeva řídký, v levé více zahuštěný až tuhý. Tlusté střevo může být odstraněno celé, je -li to nutné.
Druhy stomií
K operativnímu založení stomie dochází v případě, že již byly vyčerpány všechny ostatní možnosti léčby. Podle toho, který dutý orgán je vyveden, jsou rozlišovány tři základní druhy stomií:
1. Kolostomie
2. Ileostomie
3. Urostomie